Ossigeno
101 For example, it has been shown that resveratrol stimulates the activity of sirtuins, proteins responsible for epigenetic modifications that favour the extension of life and healthy aging in several model organisms. Numerous studies have considered the relationship between eating habits, epigenetics and age-associated diseases, such as diabetes and cardiovascular disease. It was thus demonstrated that adherence to the Mediterranean diet, naturally rich in polyphenols, helps to reduce blood glucose levels and the incidence of heart attacks in people aged between 55 and 80 years (Corella et al. 2013). This beneficial effect was also found in individuals with a genetic predisposition to develop diabetes and cardiovascular disease, confirming, once again, that diet is a powerful tool in modulating the physiology of our body. Although the molecular mechanisms underlying these processes are still unclear, scientists believe that the diet acts by modulating the epigenetic modifications and that these are somehow able to correct the “defects” in the sequence of our DNA (Corella and Ordovás 2014). Although nutriepigenetics is still a young science, one thing is certain: the medicine of the future will rely more and more on epigenetic diets to contrast and treat diseases and, more generally, to promote health throughout the course of our lives... to give everyone a chance to be the “queen bees”. Per esempio, è stato dimostrato che il resveratrolo stimola l’attività delle Sirtuine, proteine responsabili di modificazioni epigenetiche che favoriscono l’allungamento della vita e l’invecchiamento in salute in diversi organismi modello. Numerose ricerche hanno considerato la relazione tra abitudini alimentari, epigenetica e malattie età-associate, come diabete e malattie cardiovascolari. È stato così dimostrato che l’aderenza alla dieta mediterranea, naturalmente ricca in polifenoli, contribuisce a ridurre la glicemia e l’incidenza di episodi di infarto in persone di età compresa tra i 55 e gli 80 anni (Corella et al. 2013). �uesto effetto benefico è stato riscontrato anche in individui aventi una predisposizione genetica a sviluppare diabete e malattie cardiovascolari, confermando ancora una volta che la dieta è uno strumento potente nel modulare la fisiologia del nostro organismo. Anche se i meccanismi molecolari alla base di questi processi sono ancora da chiarire, gli scienziati sono convinti che la dieta agisca modulando le modificazioni epigenetiche e che queste siano in qualche modo in grado di correggere i “difetti” nella sequenza del nostro DNA (Corella e Ordovás 2014). Sebbene la nutri-epigenetica sia ancora una scienza giovane, una cosa è certa: la medicina del futuro si avvarrà sempre di più delle diete epigenetiche per contrastare e curare le malattie e, più in generale, per promuovere la salute durante tutto il corso della nostra vita… per dare a tutti la possibilità di divenire delle “api regine”. O f o r Ó l o s
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NDUzNDc=