Ossigeno

32 33 a l n o c c i o l o t o t h e c o r e il pistacchio introduzione alla gemma verde della persia: illu st razioni inedite di Carlo Pastore unpublished illustrations by Carlo Pastore the pistachio «Put some of the best products of the land in your bags and take them down to the man as a gift: a little balm and a little honey, some spices and myrrh, some pistachio nuts and almonds» [Genesis, 43:11]. Thus spoke Jacob of Canaan while he described offerings to the Pharaoh of Egypt, in exchange for the release of his brother Simeon, to his children. Pistachios appear in the treasured list as gifts more precious than gold, especially during the long famine described in the Old Testament. Pistachio, a Persian gem. Another historical reference on the cultivation of the seed appears in the Deipnosophistae by Athenaeus of Naucratis, an Egyptian writer active during the Roman Imperial age. The work, translatable as The Scholars Attending the Banquet , considers pistachios as stemming from the Persian agricultural and food tradition. This tiny green gem, a goldmine of magnesium, phosphorus and potassium, sets off towards the most remote corners of the planet from present-day Iran. The comparison with jewellery is no coincidence: in ancient Persia, possessing pistachio trees was the equivalent of safeguarding a treasure. It represented a coveted status-symbol. Other ancient origins abound: the inscriptions on the obelisk of the Assyrian king Ashurbanipal I praised the great nutritional virtues of the pistachio nut. After a trip along the high Tigris, the �ueen of Sheba fell in love with these seeds and wanted to cultivate them in her kingdom. Nebuchadnezzar planted pistachio trees in the beautiful Hanging Gardens of Babylon, while the Mughal emperor Akbar the Great ordered them served as delicacies during the most prestigious court banquets. The pistachio nut has accompanied mankind since the dawn of time thanks to its pleasant taste and high content of mineral salts, vitamins and antioxidants, which offer nourishment for the body, protecting it from the effects of ageing¹. The campaigns of Alexander the Great [356 - 323 BC] brought it to Europe, while the Arabs spread this seed across Italy, mainly in Sicily. Under the majestic gaze of Etna, the tree feeds on the sun and the land, giving life to the valuable Bronte variety. To this day, Iran remains the top producer of pistachios, which are used in multiple ways throughout the world, but are also consumed raw to enjoy their full and fleshy taste exactly in the same way as they bloom from the tree: the Pistacia vera L, part of the Anacardiaceae family, is capable of developing the typical drupe, a vault holding the delicious seed. 1. C.Y. Chen, A. Smith, J. Blumberg, J. Garlick, Photoprotective Effects of Pistachio Antioxidants in a 3-Dimensional Human Skin Equivalent Tissue Model - The FASEB Journal, Vol. 29, April 2015 online @ www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/ fasebj.29.1_supplement.922.24 « Mettete nei vostri bagagli i prodotti migliori del paese e recateli in dono a quell’uomo: un po’ di balsamo, un po’ di miele, resina e laudano, pistacchi e mandorle » [Genesi: 43,11]. A parlare Giacobbe di Canaan, men- tre indicava ai figli le offerte da recare al Faraone d’Egitto in cambio della liberazione del fratello Sime- one. Nel pregiato elenco figuravano i pistacchi, regali più preziosi dell’oro, soprattutto durante la lunga ca- restia narrata dal Vecchio Testamento. Pistacchio, gemma persiana. Dai Deipnosofisti di Ate- neo di Naucrati, scrittore egi- zio dell’era imperiale, fiorisce un altro riferimento storico sulla coltivazione del frutto. L’opera, dal titolo traducibile in I dotti a banchetto , colloca il pistacchio nella tradizione agricola e alimentare persiana. È infatti dall’attuale Iran che partì, verso i più remoti angoli del pianeta, il viaggio di questa minuta gemma verde, miniera di magnesio, fosforo e potassio. Il paragone con i gio- ielli non è casuale: nell’antica Persia possedere alberi di pistacchio equivaleva a custodire un tesoro, rap- presentando un ambito status-symbol. Altre radici che affondano nell’antichità: le iscrizioni dell’obelisco del re assiro Assurbanipal I elogiavano le grandi virtù nutrizionali del pistacchio; dopo un viaggio nell’alto Tigri, si innamorò di questi frutti la Regina di Saba, che li volle coltivare nel proprio re- gno; Nabucodonosor fece piantare alberi di pistac- chio nei meravigliosi Giardini Pensili di Babilonia, e l’imperatore mongolo Akhbar il Grande ordinò di servirli come prelibatezze durante i più prestigiosi banchetti di corte. Il pistacchio accompagna l’uomo dalla Notte dei Tempi in virtù del suo gradevole gusto e dell’eleva- to apporto di sali minerali, vitamine e antiossidanti che offre come nutrimento per il corpo, proteggendolo dall’invecchiamento ˡ . Giunto in Europa con le campagne di Alessandro Magno [356 - 323 a.C.], furono gli arabi a dif- fondere questo seme in Italia, principalmente in Sicilia, dove - sotto lo sguardo ma- estoso dell’Etna - l’albero si è nutrito del sole e della terra, dando vita alla pregiata varietà brontese. L’Iran è ancora oggi il principale produttore di pistac- chi, impiegati in tutto il mondo nelle preparazioni più varie ma consumati anche in purezza, nel loro gusto pieno e carnoso, esattamente come sboccia dall’al- bero - il Pistacia vera L , appartenente alla famiglia delle Anacardiaceae , capace di sviluppare la tipica drupa scrigno del prelibato seme. 1. C.Y. Chen, A. Smith, J. Blumberg, J. Garlick, Photoprotective Effects of Pistachio Antioxidants in a 3-Dimensional Human Skin Equivalent Tissue Model - The FASEB Journal, Vol. 29, April 2015 online @ www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/ fasebj.29.1_supplement.922.24 #al nocciolo a cura di Elena Di Fazio #to the core curated by Elena Di Fazio an introduction to the green gem from persia:

RkJQdWJsaXNoZXIy NDUzNDc=